Forum o metalu i rocku

http://forumometaluirocku.forumotion.com/index.htm
 
HomeFAQSearchMemberlistUsergroupsRegisterLog in

Share | 
 

 Freddie Mercury

Go down 
AuthorMessage
King Randy
WebMaster
WebMaster
King Randy

Number of posts : 448
Registration date : 2008-08-09

PostSubject: Freddie Mercury   Fri Oct 31, 2008 12:06 am

Fredi Merkjuri (Freddie Mercury) (5. septembar 1946 - 24. novembar 1991), britanski rok muzičar, rođen kao Farrokh Bulsara, na ostrvu Zanzibar, tada britanskoj koloniji. Umro u Londonu od upale pluća, što je bila posledica side koju je imao. Najpoznatiji je kao pevač grupe Kvin. Zampaćen je i po svom velikom opsegu glasa, kao i upečatljivim živim nastupima. Komponovao je velik broj pesama za grupu, među kojima su i Bohemian Rhpasody, We Are The Champions, Crazy Little Thing Called Love i Somebody To Love. Takođe je imao i solo karijeru.

Od 1970. do 1991. je bio frontmen i pevač grupe Queen. Pre angažmana u grupi Kvin, Merkjuri je sarađivao sa nekoliko manjih bendova, ali je trenutak slave došao tek kada je upoznao Brajana Meja i Rodžera Tejlora, dotadašnje članove grupe "Smajl" (Smile). Nakon što im se 1971. pridružio i Džon Dikon, nastala je grupa Kvin, koja je u istom sastavu na svetskoj sceni trajala dvadeset godina, a uz izmenjeni angažman Meja i Tejlora funkcioniše i danas.

Fredi Merkjuri je u grupi osim pevanja svirao i klavir, ali i druge instrumente. Bio je dobar programer sintisajzera, a iako se šalio na račun svog sviranja gitare, nekoliko pesama je napisao na ovom instrumentu. Gitarista grupe, Brajan Mej je tvrdio da je Merkjuri zapravo odličan gitarista, i da ima stil "nalik na Hendriksa". Na koncertima je Merkjuri često izvodio pesmu "Crazy Little Thing Called Love" na akustičnoj gitari.

Komponovao je veliki broj pesama za grupu, i više od pola pesama je potpisano njegovom rukom na njihovom prvom albumu najvećih hitova. Najslavnije su: Bohemian Rhapsody, We Are The Champions, Crazy Little Thing Called Love, Somebody To Love. U višemesečnoj anketi pod nazivom "Music of the millenium" koji je sproveden od strane Kanala 4 i VH1, Kvin je izabran za drugu najveću grupu svih vremena.

Muzička zaostavština Fredi Merkjurija je i danas aktuelna, pa se njegovo ime redovno može pronaći na većini "Best of..." muzičkih listi širom sveta, a pesma Bohemian Rhapsody je u više navrata, posebno u Velikoj Britaniji proglašavana za pesmu decenije, pesmu epohe, ili čak pesmu veka.

U svojoj solo karijeri je objavio nekoliko albuma, sarađivao sa Monserat Kabalje na snimanju albuma Barselona, koji je trebao biti tema Olimpijskih igara 1992. godine. Time je ispunio sopstveni dugogodišnji san da radi sa ovom operskom divom. Iako je pesma "Barselona" u prvi mah prihvaćena kao himna Olimpijade 1992. godine od strane Olimpijskog komiteta Španije, ta odluka je poništena kada je Merkjuri umro, što je naišlo na negodovanje pre svega obične javnosti same Barselone, koja je u toj pesmi prepoznala pravi simbol svog grada.

Najpoznatija solo pesma je ubedljivo Living On My Own, za koju je snimljen i provokativan spot, na kome su snimci sa Fredijevog 40-tog rođendana, proslavljenog u Minhenu 1986. godine, i u kome uz Merkjurija učestvuje čitav niz transvestita iz jednog od najpoznatijih Minhenskih klubova.

Bio je persijskog porekla (narod Pars), i potiče iz porodice čija religijska uverenja spadaju u Zoroastrijanstvo (Zaratustrijanstvo). On sam javno nikad nije izražavao snažne religijske stavove.

Ostao je upamćen po ekstravagantnosti na sceni, ali i po prilično rezervisanom privatnom životu, čije detalje nikada nije želeo da otkriva. Po sopstvenom priznanju je bio biseksualan, mada je u poslednjih desetak godina života bio gotovo isključivo okrenut muškim partnerima. Nikada se nije ženio i nije imao dece.

Pošto su se u tabloidima pojavili tekstovi o tome da su neki Fredijevi bivši ljubavnici preminuli od side, novinari počinju da proganjaju i samog Merkjurija. Oko katoličkog Uskrsa, na proleće 1987 godine, Fredi se testirao na HIV. Rezultat je bio pozitivan i doktori su dijagnostikovali da Fredi ima sidu. Taj podatak je skrivao od javnosti, i delimično od ostalih članova grupe sve do dan pred svoju smrt, kada je vidno bolestan dao medijsko saopštenje o svom stanju. Nepun dan kasnije je preminuo. Javnost je time dobila potvrdu spekulacija koje su postojale već dugo, a koje su naročito intenzivirane u januaru te 1991. godine, sa izlaskom video spota za pesmu "These Are the Days of Our Lives", u kome je Merkjuri vidno slab i izuzetno mršav. Ironično, to je i poslednji video zapis na kome se on pojavljuje.

Nakon smrti, u skladu sa verom svojih roditelja, Fredi je kremiran. O sudbini pepela Fredi Merkjurija se ne zna ništa, obzirom da je svojom poslednjom voljom obavezao izvršiteljku svog testamenta, bivšu verenicu Meri Ostin da se za pepeo pobrine i nikada javno ne saopšti šta je sa njim uradila.

Poslednji od njegovih partnera, Džim Haton (Jim Hutton) sa kojim je proveo poslednjih sedam godina života, nasledio je samo mali deo novca koji je Merkjuri stekao, a najveći deo, uz ogromno imanje u Kensingtonu je nasledila Meri Ostin. Merkjuri je testamentom trajno zbrinuo i svoje roditelje, Bomija i Džer Bulsaru, kao i svoju sestru Kašmiru sa porodicom. Ostalo je kao zanimljivost i to da je u svojoj poslednjoj volji predvideo određenu sumu novca (nikada manju od nekoliko desetina hiljada funti) za svakog člana svoje posluge, a jedna od odredbi koja se odnosila na Meri Ostin je bila i zahtev da nastavi da vodi računa o mačkama koje je Merkjuri izuzetno voleo.

Uloga i uticaj Merkjurija su i danas predmet rasprava u britanskoj javnosti. Konzervativni krugovi negiraju njegov značaj, pre svega zbog njegovog načina života i seksualnog opredeljenja, pa tako ni danas ne postoji ni jedan njegov spomenik u Londonu, uprkos višegodišnjim težnjama i pokušajima brojnih obožavalaca da se tako nešto uradi. Oni koji cene njegov rad i talenat ističu da je on, zajedno sa grupom Kvin, za britansku popularnost učinio više tokom tih dvadesetak godina nego cela kraljevska porodica. Uz sva ta oprečna mišljenja, činjenica je da je Merkjuri postao prva rok zvezda azijskog porekla, i da je, uslovno rečeno prvi persijski muzički superstar. Kao zanimljivost se može navesti i to da je ove godine, po prvi put od Islamske revolucije, u Islamskoj republici Iran dozvoljena prodaja nosača zvuka jedne rok grupe sa zapada, i to upravo grupe Kvin, iz razloga nacionalnog porekla frontmena grupe.

Spomenik Fredi Merkjuriju se nalazi u Švajcarskoj, u mestu Montre, gde je grupa kupila studio početkom osamdesetih, i gde je Merkjuri proveo poslednje mesece svog života, radeći ubrzano na pesmama koje su kasnije našle mesto na albumu Made in Heaven. Ostalo je zabeleženo i to da je uporno odbijao intenzivnije lečenje, i da je često na izmaku snage snimao muziku i glasove, koje su ostali članovi benda kasnije sredili. Posveta na spomeniku je jednostavna i efektna: "Fredi Merkjuri 1946-1991, Ljubitelj (ljubavnik) života, pevač pesama" ("Freddie Mercury 1946-1991, Lover of Life, Singer of Songs"). Montre je postao mesto hodočašća obožavatelja Merkjurija i grupe Kvin, i svake godine u septembru se tu održava svečanost kojom se obeležava rođendan Fredi Merkjurija.

2006. godine se navršava 60 godina od rođenja, i 15 godina od smrti Fredi Merkjurija, kao i 35 godina od nastanka, i 15 godina od prestanka rada grupe Kvin u svom originalnom sastavu.Back to top Go down
View user profile http://forumometaluirocku.forumotion.com
.......METAL KING........

.......METAL KING........

Number of posts : 575
Registration date : 2008-09-04

PostSubject: Re: Freddie Mercury   Fri Oct 31, 2008 3:10 pm

umro covek od side Very Happy a bio je frajer, to su uvek svi govorili xD
Back to top Go down
View user profile
King Randy
WebMaster
WebMaster
King Randy

Number of posts : 448
Registration date : 2008-08-09

PostSubject: Re: Freddie Mercury   Fri Oct 31, 2008 5:10 pm

Ma strava je bio!Samo sto je bio Biseksualac,ajde malo je vise voleo muskarce ali nije bio cist peder!

Sve u svemu KING!RIP
Back to top Go down
View user profile http://forumometaluirocku.forumotion.com
.......METAL KING........

.......METAL KING........

Number of posts : 575
Registration date : 2008-09-04

PostSubject: Re: Freddie Mercury   Fri Oct 31, 2008 11:30 pm

On je tako rekao, inace ja mislim da je peder, cim je umro od side i dlaje mislim da i sam znas.............
Back to top Go down
View user profile
Sponsored content
PostSubject: Re: Freddie Mercury   

Back to top Go down
 
Freddie Mercury
Back to top 
Page 1 of 1
 Similar topics
-
» Freddie McGregor mix

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Forum o metalu i rocku  :: Volimo muziku ! :: Rock,Metal and Punk superstars!-
Jump to: