Forum o metalu i rocku

http://forumometaluirocku.forumotion.com/index.htm
 
HomeFAQSearchMemberlistUsergroupsRegisterLog in

Share
 

 Blues

Go down 
AuthorMessage
Cipiripi Igor
Administrator
Administrator
Cipiripi Igor

Number of posts : 391
Age : 24
Локација : Tamo negde.....
Registration date : 2008-08-13

Blues Empty
PostSubject: Blues   Blues Icon_minitimeThu Nov 13, 2008 11:03 am

Bluz

Bluz je vokalni i instrumentalni oblik muzike, koji svoje korene ima u američkoj muzici 19. veka. Prvih decenija prošlog veka izlazi iz anonimnosti i prodire u šire krugove američke i kasnije svetske kulture.

Istorija

Prvi opisi bluza mogu se pronaći tek u tekstovima putopisaca, koji su na putovanjima američkim jugom opisivali pjesme Afroamerikanaca, koji su uz tu ritmičku muziku sebi olakšavali rad na plantažama.

Među prvim objavljenim bluz kompozicijama s fiksiranim tekstom i potpisom autora smatra se delo Memfis bluz(енгл. Memphis Blues), od Vilijama Hendija (енгл. William Christopher Handy), kojeg su nazivali i "ocem bluza" iz 1912. godine. Sledeće godine je ponovno objavljena, u novoj verziji, i s novim tekstom bliža tradicionalnomom obliku bluza u formi od 12 taktova. Prava na tu pjesmu je prodao za 100 dolara, a iste godine objavljuje Sent Luis Bluz (енгл. St. Louis Blues), i zatim (енгл. Hesitation Blues ). Nakon što je objavio (енгл. Beale Street Blues), (1916.) g. seli se u Nju Jork gdje se nadao da će imati bolje uvjete za rad i u kojem je otvorio vlastitu izdavačku kuću Hendi rikord kompani (енгл. Handy Record Company). Godine 1926. objavio je bluz antologiju (енгл. Blues: An Anthology: Complete Words and Music of 53 Great Songs), verovatno prvi pokušaj ukupnog dokumentovanja bluza.

Bluz je preko Handijevih dela stigao i do Evrope i to zahvaljujući američkim vojnim orkestrima, koji su pratili američke vojnike za vrijeme prvih mjeseci Prvog svjetskog rata. Tako se u Evropi počeo razvijati stilizovani bluz, a među prvima su ga prihvatili francuski kompozitori Darijus Milhad (фр. Darius Milhaud) i Moris Ravel (фр. Maurice Ravel).

Godine 1920. izdata je ploča sa Mami Smit (енгл. Mamie Smith), koja je prvi gramofonski snimak crnog izvođača bluza. Prve pesme su postigle relativan uspjeh pa se snimaju i druge dve (енгл. Crazy Blues) i (енгл. It's Right Here For You), (енгл. If You Don't Get It), (енгл. Tain't No Fault of Mine), koje su postigle opšti uspjeh i s time započinje era "klasičnog bluza", karakteristična po pevačima bluza koje prate džez muzičari poput Kinga Olivera, Luisa Armstronga, Sidneyja Becheta, Charliea Greena.

Urbani velegradski bluz razvija se u crnačkim zajednicama posle Drugog svjetskog rata kao manje više samostalna bluz umetnost, koja u početku nije imala nikakve veze s džezom ili zabavnom muzikom i da bi umjesto "Race Records" s vremenom postala "Rhythm and Blues" (RnB) i podloga za novi muzički žanr 1950ih "Rock and roll" (rock 'n' roll).

Izvor: http://www.wikipedia.org/
Back to top Go down
View user profile http://parkzabave.clic-topic.com
Rocker

Rocker

Number of posts : 142
Registration date : 2008-09-06

Blues Empty
PostSubject: Re: Blues   Blues Icon_minitimeFri Nov 14, 2008 1:40 am

Bluz je sranje .......Salim se naravno nisam budala da to kazem ja obozavam Blues
Back to top Go down
View user profile
.......METAL KING........

.......METAL KING........

Number of posts : 575
Registration date : 2008-09-04

Blues Empty
PostSubject: Re: Blues   Blues Icon_minitimeFri Nov 14, 2008 3:06 pm

Rocker wrote:
Bluz je sranje .......Salim se naravno nisam budala da to kazem ja obozavam Blues
ko ga ne obozava on je veci idiot .......................................... nego ja Smile
Back to top Go down
View user profile
Sponsored content
Blues Empty
PostSubject: Re: Blues   Blues Icon_minitime

Back to top Go down
 
Blues
Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Forum o metalu i rocku  :: Volimo muziku ! :: Ostali muzicki pravci-
Jump to: