Forum o metalu i rocku

http://forumometaluirocku.forumotion.com/index.htm
 
HomeFAQSearchMemberlistUsergroupsRegisterLog in

Share
 

 Lordi THE MONSTERS

Go down 
AuthorMessage
.......METAL KING........

.......METAL KING........

Number of posts : 575
Registration date : 2008-09-04

Lordi THE MONSTERS Empty
PostSubject: Lordi THE MONSTERS   Lordi THE MONSTERS Icon_minitimeThu Sep 04, 2008 9:11 pm

Lordi (Lordi) je sastav iz mesta Espo (Finska) koji svira melodični hard rok i hevi metal. Najpoznatiji su po svojim neobičnim kostimima monstruma, bez kojih se ne pojavljuju u javnosti i bez kojih, kako kažu, Lordi jednostavno ne postoji. Kao predstavnici Finske su ubedljivo pobedili na Pesmi Evrovizije 2006. sa pesmom Hard Rock Hallelujah. Članovi Lordija predstavljaju se scenskim imenima Lordi (vokal), Amen (gitarista), Oks (bas), Ava (klavijature) i Kita (bubnjevi). Nekadašnji članovi su bili Magnum (bas, 1996–2002), Kalma (bas, 2002–2005) i Enari (Erna Siikavirta, klavijature, 1997–2005).

Lordi, rođen u Rovanijemiju (Laponija), koji je i osnovao sastav, je bio predsednik finske Kis-armije (fan kluba hard rok sastava Kis). Prve demo snimke napravili su 1992., više od polovine sadašnjih članova sa sastavom je od 1997., a prvi album izdali su 2002. Njihova muzika zvuči kao hevi metal osamdesetih pokazuje pomešani uticaj sastava Kis, Zodijak Majndvarp i Alis Kuper, ali često sadrži i upamtljive refrene, nalik na one kakvi se sreću u pop pesmama. Po kostimografiji koja uključuje mumije, zombije, vanzemaljce, Valkira, "rogato kopile hiljadu megalomanijaka" i slično, scenografiji sa gargojlama, sekirama, motornim testerama i pirotehnikom, i odgovarajućem javnom imidžu, Lordi podsećaju na kultni američki treš sastav GVAR. Sam Lordi kaže da sastav „ima istu estetiku kao filmovi strave i užasa. Što je strašniji film, to je zabavnije. A rok muzika bi trebala da bude baš takva.“

Članovi sastava se nikada ne pojavljuju u javnosti bez svojih kostima. Potrebno je i do pet sati kako bi se svi propisno našminkali i obukli u složene kostime, koje je osmislio i izradio sam Lordi. Kada je 15. marta 2006. finski tabloid Ilta-Sanomat („Večernje novosti“) objavio Lordijevu fotografiju u svakodnevnoj odeći na kojoj se video i deo lica, ovaj je to nazvao uvredom i „pokušajem da se uništi njihov monstrumski imidž na čijem stvaranju su radili deset godina“.

Get Heavy, prvi album grupe, dostigao je platinasti tiraž u Finskoj. Album je u Londonu miksovao Kevin Širli, koji je prethodno radio i za Ajron mejden, Aerosmit i Blek krouz, a singl Would You Love a Monsterman?, koji je proveo četiri meseca na lestvicama, je pratio i strip, te prvi spot u „šumi užasa“. Hitove su imali i na dva kasnija albuma (The Monsterican Dream je praćen i „posebnim izdanjem“ na DVD-u koji je uključivao kratki horor film The Kin a kompilaciju The Monster Show su izdali u preko 20 zemalja. 2005. godine su bili na „evropskoj monsturi“ po 15 klubova u osam evropskih zemalja, a svirali su i sa poznatim sastavima poput Hamerfal i Najtviš. Pevaju na engleskom jeziku, snimaju za finski BMG.

Lordi THE MONSTERS Lordi
Lordi THE MONSTERS Lordi_800
Lordi THE MONSTERS Lordi_1280x1024
Lordi THE MONSTERS Lordi_5001
Lordi THE MONSTERS Lordi
Back to top Go down
View user profile
 
Lordi THE MONSTERS
Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Forum o metalu i rocku  :: Volimo muziku ! :: Metal-
Jump to: