Forum o metalu i rocku

http://forumometaluirocku.forumotion.com/index.htm
 
HomeFAQSearchMemberlistUsergroupsRegisterLog in

Share | 
 

 John Lennon

Go down 
AuthorMessage
King Randy
WebMaster
WebMaster
King Randy

Number of posts : 448
Registration date : 2008-08-09

PostSubject: John Lennon   Tue Sep 23, 2008 10:51 pm

Džon Vinston Lenon (kasnije Džon Ono Lenon) , (9. oktobar, 1940. – 8. decembar, 1980.), je poznat kao pevač, kompozitor i gitarista Bitlsa. Njegova kreativna karijera je sadržala i epizode u kojima se može opisati kao politički aktivista, umetnik, glumac i pisac. Bio je deo Lenon-Mekkartni tima koji je veoma uticao na razvoj rok muzike. Postao je muzička ikona dvadesetog veka, a njegove pesme su rangirane među najbolje i najslušanije pesme dvadesetog veka.

Najpoznatije pesme iū solo karijere su mu Imagine, Jealous Guy, Give Peace A Chance.

Oženjen je bio Japankom Joko Ono.

O njegovoj smrti:
8. decembra 1980. godine, u 22:50, John Lennon je upucan revolverom ispred zgrade The Dakota, gdje je živio, vraćajući se sa suprugom Yoko Ono iz studija gde su snimali materijal za novi album. Počinilac je identifikovan kao Mark David Chapman. On je ranije istog dana, oko 17:00h, čekao Lennona ispred zgrade The Dakota zajedno sa grupom obožavatelja. Lennon mu je dao autogram. Tom prilikom je napravljenja posljednja fotografija Johna Lennona, jer je jedan od obožavatelja, amaterski fotograf Paul Goresh, uslikao momenat kada daje autogram svom ubici Chapmanu.
The Dakota u New Yorku, zgrada u kojoj je Lennon živio i ispred koje je ubijen

Prema izjavama svjedoka, Chapman je čekao Lennona i Ono u sjeni prolaza u obližnje dvorište. Kada su njih dvoje izašli iz taksija i uputili se prema ulaznim vratima, Chapman je dozvao Lennona. Potom je ispalio pet metaka, od kojih su četiri pogodila tijelo Lennona. John Lennon je napravio par koraka i prije nego što će pasti, rekao: "Upucan sam".

Policajci koji su prvi stigli na mjesto zločina su, vidjevši da se radi o teškim povredama, hitno odvezli Lennona u bolnicu svojim kolima, ne čekajući na ambulantu. Dežurni doktor je ustanovio smrt po dolasku u bolnicu. Povrede su bile teške, meci su pogodili aortu, glavnu žilu koja odvodi krv iz srca. Lennon je do dolaska u bolnicu izgubio oko 80% krvi iz tijela.

Ubica Mark David Chapman je, nakon što je pogodio Lennona, sjeo na trotoar i mirno sačekao policiju. Nije se opirao hapšenju.

Na prvu vijest o ubistvu Lennona, ljudi su se počeli spontano okupljati pred bolnicom i pred njegovim stanom u zgradi The Dakota paleći svijeće i pjevajući Lennonove pjesme. Širom svijeta, televizijski i radio programi su prekinuti zbog vijesti o ubistvu Johna Lennona.

Lennonovo tijelo je kremirano i predato supruzi Yoko Ono. Neki vjeruju da ga je raspršila u dijelu parka nedaloko od mjesta gdje su živili, koji je posvećen John Lennonu.

Mark David Chapman je dobio doživotnu kaznu sa mogućnosti da bude pomilovan poslije 20 godina. 26 godina kasnije, 2006. godine, još uvijek odležava kaznu.


Back to top Go down
View user profile http://forumometaluirocku.forumotion.com
 
John Lennon
Back to top 
Page 1 of 1
 Similar topics
-
» Jeff Beck talking about John McLaughlin brand new interview
» Win Fenders autographed by John Elefante
» Boomer and John McLaughlin played together Friday night !
» John Schlitt Solo Album
» John McLaughlin Now Here This new CD Utter Bliss

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Forum o metalu i rocku  :: Volimo muziku ! :: Rock,Metal and Punk superstars!-
Jump to: